Wijlen Stephen Covey is een van mijn grootste inspiratiebronnen. Hij schreef een fantastisch boek over de 7 gewoontes van zeer effectieve (lees succesvolle) mensen. Zijn boek is een belangrijk werk.
Met de kern van zijn pleidooi wordt soms een loopje genomen. Dat uit zich in de ‘succesbusiness’. Overal lees je succesverhalen, op Twitter, Facebook, LinkedIn en in netwerk bijeenkomsten. Deze succesverhalen kunnen mij het gevoel geven dat ik niet succesvol ben. Immers hoe kun je ooit en continu aan alle criteria voldoen die succesvolle mensen blijkbaar doen? Het is onmogelijk, je moet er een soort God voor zijn. Ik pleit voor een anti-succes business en streef naar echte verhalen, van mensen die gewoon hun ding doen, hun gezin proberen te runnen, te overleven in deze tijden waarin blijkbaar vooral succesvolle mensen meedoen.

Steekproef
Even voor de achtergrond een steekproef naar het woord succes: Op HR zone kreeg ik 277 hits op het woord succes. Op bol.com 889 hits (inclusief de succesagenda en “winnie de poeh en succes”). Op managementboek.nl 382 hits. En op Google zelf 81.900.000 hits op het woord succes. Ik vind titels als: ‘365 dagen succesvol’, ‘succes met lean’, ‘succesvol servant leadership’, ‘werken met de successpiraal’, etc. Ook op Linkedin komen steeds succesverhalen voorbij. En wat dacht je van TedX?

Worstel
Toen de ‘failure business’ opkwam werd ik weer een beetje blij. Mensen die hun fouten breed uitmeten voor een groot publiek. Maar waar gaat dat eigenlijk over? Over succesvolle mensen die ooit (zogenaamd net als iedereen) een keer flink onderuit zijn gegaan. Ze komen voor een groot publiek hun bloopers uit de doeken doen. Dergelijke verhalen kunnen alleen succesvolle mensen vertellen. Anders ben je namelijk een loser. Want dan ben je daar blijven hangen.
Normale mensen zijn helemaal niet succesvol. Ik ten minste niet, ik worstel.
Ik worstel met mijn werk privé balans. Ik ben gek op mijn werk, ziet het liefst de hele dag te schrijven en zet me voor 100% in voor mijn opdrachtgevers en Pentascope. En daardoor besteed ik per definitie te weinig tijd aan mijn gezin en verwaarloos ik mijn vrienden. Dat is wat mij bezighoudt. Ik probeer inkomen te genereren om onze hypotheek te blijven betalen. Velen van jullie zijn in loondienst en maken zich zorgen of je morgen nog wel een baan hebt. Daar worstelen gewone mensen mee.

Zeer gewone mensen
Zeer gewone mensen doen zaterdag boodschappen, brengen de kinderen naar school en naar sportclubjes. Ze proberen tussendoor ook nog wat te sporten, maar dat schiet er vaak bij in. Gewone mensen storten om 10 uur ’s avonds in. Dan zit de dag erop en zijn ze gewoon moe. Gewone mensen proberen begrip op te brengen voor hun pubers die zich toch wel zorgelijk gedragen af en toe. Ze liggen wakker over hun kroost: ‘als het maar goed met ze gaat, als ze maar niet aan de drugs gaan’. Gewone mensen zijn blij met kleine dingen. Met een goed gesprek met een vriend, of een lange wandeling met een vriendin. Met zijn allen op de bank hangen, film kijken met een zak chips erbij.
Zeer gewone mensen irriteren zich aan de buurman, als hij weer zijn auto op ‘jouw’ plekje heeft gezet. Gewone mensen maken hun huis schoon, elke week weer. Ze hebben er geen zin in, maar doen het toch. Omdat het moet. Gewone mensen gaan op bezoek bij familie, omdat ze jarig zijn. Gewone mensen kunnen huilen bij de televisie als ze schokkende of ontroerende dingen zien. Gewone mensen worden blij als hun kind zegt: ‘mam, je bent lief’, of als hun 11 jarige zoon nog steeds af en toe even op schoot kruipt. Gewone mensen hebben zo af en toe ruzie met hun partner en hebben dan spijt, dat ze zo onaardig zijn geweest.

Stop met succesvol zijn
Gewone mensen vragen zich af of ze wel succesvol genoeg zijn. Maar door al die aandacht voor succes vergeten we gewoon te zijn. Of anders gezegd: gewoon te ZIJN. Het moet altijd mooier, beter, anders, succesvoller. Daardoor vergeten we dat we in de kern sociale wezens zijn. Geen succesvolle wezens. We willen een arm om ons heen van iemand die ons lief is. Iemand die zegt: “ik zie je graag”. We willen een schouderklopje van onze leidinggevende, een gesprek dat echt over jou gaat in plaats van over je ‘functie’ en over je ‘functioneren’. Laten we allemaal weer gewoon zijn en onze menselijke kant koesteren. Dat is namelijk wat we zijn. Mensen van vlees en bloed met zorgen en kleine momenten van geluk. Wat is nou helemaal succes? Succes is alles wat je nu niet hebt en is per definitie dus onbereikbaar. Want als je nu succes hebt, wil je meer succes.
Ik geloof dat ik wel meer dan 7 eigenschappen van zeer gewone mensen heb genoemd. Eigenschappen waar iedereen zich in kan herkennen en die ons mens maken.
Dus laten we alsjeblieft stoppen met succesvol zijn en laten we starten met gewoon te zijn. Zijn in alles wat ons mens maakt.